Bir hırs
Bir kıskançlık
Bir yanıltı
Bir kardeşlik
Bir yanlışlık
Bir kin
Bir ümid
Bir şey insana ait [/su_quote]
Özdemir Asaf’ın ‘’Bir şey İnsana Ait’’ isimli şiirinde belirttiği gibi güzel ve kötü olan tüm duyguların hepsinden de insanda var. Önemli olan bu duygulardan hangilerinin o insanda öne çıktığıdır. Kötü olanları frenleyip iyi olanları paylaşabildikçe insanlık tarihinin güzelliklerle dolu olduğunu görebiliriz. Aksi takdirde insanoğlu başta kendisine olmak üzere herkes için tehlike olmaya başlar. Hırs, insanlık tarihi boyunca çok ileri gidilmedikçe mutluluğun ve başarının anahtarı iken çok ileri gidilince kötülüklerin anası olmuştur.
Etrafımıza baktığımızda çek mağduru, koca mağduru, sınav mağduru ve kredi kartı mağdurunun yanı sıra tuhaf bir mağdurluk da başarı ve mutluluk bağlamında yaşanıyor: “Başarılıyım ama mutlu değilim” diyenler şaşkınlık yaratıyor. Söyleyene ve dinleyene şaşkınlık yaşatan bu tuhaf durumun arka planında, aşırı hırsın olduğunu düşünüyorum. “Demiri pas, insanı hırs kemirir” sözünü dikkate aldığımızda; aşırı hırsın getirdiği başarı, kişiliği ve mutluluğu kemiriyor. Birileri; başarıyı, varılacak bir istasyon olarak görüp bu istasyona en kısa zamanda ve her yolu mubah görerek varmak istediğinde, arıza doğuracak sonuç da kaçınılmaz hale geliyor.
Fotoğrafa baktığım zaman oyuncunun sırtı dönük ama yüzünü ve hırsını görebiliyorum. Başaramamaktan kaynaklanan öfkeyle kolunun hareketine ve topu yere vuruşuna baktığımda istediği sonucu göremeyince hırsın insana verdiği kontrolsüzlük ile neler yapabileceğini görüyorum. Bu kavganın sadece topla sınırlı kalmadığını hayatı da içine aldığını düşünüyorum. Birilerinin bu oyuncu gibi hırslı olanlara Voltaire’nin şu cümlesini hatırlatmalı diye düşünüyorum: ‘’Hırs, bir sandalın yelkenini şişiren rüzgâra benzer; fazlası gemiyi batırır, azı da gemiyi olduğu yerde tutar.’’
Aşırı hırs eşliğinde başarıya odaklanma, bir korkunun doğmasına da ebelik ediyor. Bu korku, “ya başaramazsam” düşüncesinden kaynaklanan bir korkudur. Oysa normal ve sağlıklı bir yaşam, başarı kadar başarısızlıklara da kapıyı açık tutan bir yaşamdır. Uzmanlara göre, aşırı hırslı kişiler ortalama 15 yıl daha az yaşıyor. Psikolog Wolfgang Krüger: “Hırslı insanlar elindekilerle yetinmez. Her zaman daha iyisini ve mükemmeli ister, kendi performanslarından da tatmin olmazlar. Vücutlarını bir makine gibi görürler. Sürekli olarak mutsuz ve hastadırlar. Sosyal bağlantıları zayıf ve bedensel durumları da kötüdür. Kötü alışkanlık edinmeye daha fazla eğilimli oldukları için daha erken ölürler” diyor.
Aşırı hırsın kaynaklık ettiği kavgalarla dolu bir yaşam, ne kişiye ne de insanlığa yönelik bir katma değer yaratmaz. Hayat zaten çok kısa, bunu aşırı hırsla daha fazla kısaltmanın bir anlamı yok.