Can nasıl dayansın, nasıl dayansın?
Mezara çekmekse beni maksadın
Önümde o siyah gözlerin yansın.
Bir sütun alevsin, bir sütun duman,
Yalnız seni görür gözünü yuman.
Senden ateşine bir deva uman
Bari gitsin kara toprağa kansın.
Bir çukur solumda, bir taş sağımda
Kabre girdiğim gün bu genç çağımda[/su_column] [/su_row]
Necip Fazıl Kısakürek’in ‘’Ey Kadın’’ isimli şiirinde belirttiği gibi âşık olduğu kadın sanki insanın kanında eriyormuş gibi bir duygu yaratır. Böyle bir duyguyu yaşatan aşkın sonunda evlenen çiftler neden bazen birbirine karşı saygısızlaşıp kırıcı olabiliyor veya hızla boşanıyor?
Evlenerek hayatı biriyle paylaşmak çoğu insanın arzuladığı bir birlikteliktir. Ancak, evliliğe adım atmadan önce kişilikleri farklı ortam ve ailede şekillenmiş olan iki insanın evlilikle birlikte aynı evde, aynı hayatı paylaşması kolay olmayan bir ortak yaşam sürecidir.
Evlilik öncesi başlayan ve evlendikten kısa bir süre sonra da devam edebilen mutluluğun yerini rekabet ve otorite savaşlarına bırakması ihtimali evli insanları bekleyen en büyük tehlikelerden birisidir. Peki, böylesi tehlikeli bir süreç başladığında evli insanlar nasıl bir tutum sergiliyor?
Bir evlilik uzmanı bu soruya şu cevabı veriyor: “Artık eşler birbiri adına birer can yoldaşı olmaktan çıkmış birer rakip olmuşlardır. Bu rekabet ya birisinin pes edip içine kapanmasına ya da her ikisinin de direnip geçimsizliğin ıstırabını yaşamasına; en kötüsü ise boşanmanın eşiğine gelmelerine sebep olmaktadır.
Rekabet evresi bazı çiftlerde o kadar abartılır ki, kişi sadece kendisinin haklı olduğunu ispat edebilmek ve rakibini pes ettirebilmek için eşini küçük düşürecek davranışlar sergilemesine sebep olur. ‘Onun seviyesi bu, ben ondan daha üstünüm’ mesajını verme adına yapılan bu davranışlar eşleri kişiliksizleştirmektedir.”
Peki, ama çiftler neden geçinemezler? Bu geçimsizlik mahkemede bitmeli mi?
Yine bir evlilik uzmanına göre, “Evli çiftler karşı tarafın kendisini anlayamadığından dem vurur ama aynı meselenin kendisi içinde geçerli olduğunu önemsemez. Geçimsizlik çift yönlü bir eylemin ismidir. İletişimsizliğin çözüleceği yer mahkeme salonu olmamalıdır. Hâkimin çiftleri boşaması veya boşamaması insanların iletişim konusundaki problemlerinin çözümüne hizmet etmez. Problem boşanmadan sonra da devam edecektir. Sorun tam olarak anlaşılamadığı için çözüm yanlış yerde aranmaktadır. Diken battığı yerden çıkarılmalıdır misali problemin çözüleceği yer de ev olmalıdır.”
Fotoğraftaki evli çift, bakışlarıyla sorunu evde çözdükleri mesajını veriyor. Özellikle erkeğin otoriter olmayan duruşu, ilişkide rekabet ve otorite savaşının yaşanmadığı izlenimini veriyor. Otoritenin kim olduğunu önemsemeyip ortak hareket etmenin ve iş bölümü yapmanın önemini kavrayanlar daha mutlu bir görüntü sergileyebiliyorlar.
Evlilikte rekabet ve otorite savaşlarını dışlayan bir birliktelik, uzun süreli ve istikrarlı mutluluğa kapı aralıyor…