Sınırları var, yüzölçümleri
Yasaları var
Bayrakları, ilkeleri
Sonuçta ne küçümse insanları kızım
Ne de önemse gereğinden çok
Ama anlamaya çalış
Nedir ve ne kadar genişleyebilir yüzölçümleri[/su_quote]
Ataol Behramoğlu’nun ‘’ İnsanlar’’ isimli şiirindeki gibi her insanın kendine göre kuralları ve bu kuralların esneyebileceği kişiler ile esneyebilme sınırları var. Bu dünyada yaşam kalitesini yüksek tutmayı başarabilmek için kendi kurallarınızı, sınırlarınızı iyi bilip başkalarının da kurallarına ve sınırlarına saygı duyabilmelisiniz. Kuralları bizden farklı olan insanları ne gereğinden fazla önemsemeliyiz ne de küçümsemeliyiz.
Mutlu ve huzurlu bir hayat için altın kurallar olduğunu hepimizin bilmesine rağmen bu kuralları içten benimseyip uygulayanlar daha mutlu oluyorlar. Kurallara uymadan yaşam kalitesini yüksek tutmak tek başına yeterli değil.
Uzmanların önerdiği altın kuralların sayısı değişiklik gösterirken Ekim Devrim Karaca, bu kurallardan önemli olan yedi tanesini şu şekilde sıralayıp açıklıyor:
Geçmişinizle barışın: Geçmiş adı üstünde geçmiştir. Artık olan olmuştur ve bunu kimsenin değiştirme gibi bir şansı yok. Onun için geçmişteki hatalardan ders alıp, daima önünüze bakmanız gereklidir.
Diğer insanların senin hakkında ne düşündüğü seni ilgilendirmez: Yaşam başkasının ne düşündüğünü sorgulayacak ve sürekli didikleyecek kadar dingin değil. Çok hızlı ve akıp gidiyor. Onun için boş verin kim ne düşünüyorsa düşünsün.
Zaman her şeyi iyileştirir: Ne acılar ne aşklar ne ölümler var ki acısı sönümlenmesin. Unutmayın her acı geçmeye mahkûmdur yalnızca biraz zamana ihtiyaç vardır.
Seni mutlu etmek kimsenin görev değil: Başkalarının sürekli sizi düşünmesini ve önemsemesini beklemek tek kelimeyle hüsranla sonuçlanır.
Hayatını başkalarınınki ile karşılaştırma: Herkesin hayatı, eğitimi, evliliği, evi, maddi olanakları kendine göredir, tektir ve farklıdır. Bu nedenle başkalarının yaşamına özenmek yalnızca mutsuzluk getirir.
Çok fazla düşünmeyi bırak: Gamsız ve kimsenin dertleriyle dertlenmeyen katı biri olmaktan söz etmiyoruz. Ama tıbben de kanıtlandığı üzere sürekli düşünmek ve üzülmek insan sağlığına olumsuz etki eden en önemli unsurlardan biri.
Gülümse: Gülümsemek, yanında pozitif düşünceleri de getirdiğinden her zaman gülümseyin ve hayatı iyi yanlarından yakalamaya çalışın.
Fotoğrafa baktığım zaman bir spor oyununu yöneten, belirlenmiş kuralları sahada uygulayan hakemi görüyorum. Oyunun kurallarını uygulayan hakemi gördüğümde hayatın içinde oynadığımız oyunun kurallarını belirleyen hakem kim? Biz miyiz? Yoksa başkaları mı? Hakem olarak hayatın içinde aklımızı ve vicdanımızı kullanıp kurallarıyla hayatı yaşarsak başarının da mutluluğun da tadını almış oluruz…
İnsan dünyaya bir defa gelir ve bunun içinde mutlu ve huzurlu bir hayat sürmek herkes için önemli. Mutlu bir hayat için altın kurallara önem vermekte fayda var kanaatindeyim.