RUHUN GENÇ KALMASI

Ah o kadrini bilmediğim günler,
Koklamadan attığım gül demeti,
Suyunu sebil ettiğim o çeşme,
Eserken yelken açmadığım rüzgâr
Gel gör ki, sular batıya meyleder,
Ağaçta bülbülün sesi değişti,
Gölgeler yerleşiyor pencereme;
Çağınız başlıyor ey hâtıralar.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘’Gençlik Böyledir İşte’’ isimli şiirindeki gibi ertelenmiş hayatlardan mutlu bir yaşlılık çıkmayacağına inanmak gerekiyor. Ertelenmemiş bir hayat ve genç kalmayı başarmış bir ruh, yaşlılığa da bir bahar havası katacaktır.

Yaşamı bir tren yolculuğuna benzetenlerin söylediği gibi tıpkı tren durakları gibi hayatımızda da duraklar var. Yaşlılık durağına gelinceye kadar nasıl yaşadığımız önemli olup bir insan bu duraktan önce hayatı dolu dolu yaşamışsa, yaşlılık durağına vardıktan sonra devam edecek olan yaşam seyahatinde de mutlu olacaktır.

Yaşama sarılmak, mütevazı olmak, öğrenmeye devam etmek, neşeli insanlarla beraber olmak, basit şeylerden mutlu olmak, hobileri öne çıkarmak, sosyal aktivitelerde bulunmak, toplumsal sorumluluk projelerinde rol almak yaşlılık döneminde ruhun genç kalmasına imkân sağlayacaktır.

Yaşlılık, sağlıklı ve kaliteli yaşam son yıllarda giderek öne çıkıyor.  Nuray Kırdı bu konuda şu hususlara dikkat çekiyor: “…Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayısı gittikçe artan bir yaşlı nüfusu vardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde konuya yaklaşımda getirilen çözüm ve uygulamalarda önemli farklılıkların olmadığı görülmektedir. Gelişmişlik düzeyi arttıkça yaşlılara ilişkin iyileştirmenin tüm toplum için iyileştirme anlamına geldiği bilincine varılmış ve bu konuda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.

Günümüzde yaşlanma çalışmalarının en büyük önceliği ‘sağlıklı yaşlanmanın artırılması’ olmalıdır. Böylece yaşlı insanın hastalıklı, engelli, çok düşkün veya bağımlı olarak harcadığı yılları azaltabilecek programlar aktif hale getirilebilecektir. Yaşamdaki en önemli hedef, doğumla başlayan ve yıllar boyu süren, yaşamın her anının sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesidir. Yaşam süresinin uzaması kadar yaşamın kaliteli olmasının da önemi büyüktür, bu nedenle kaliteli yaşam her yönüyle iyi olmalıdır.

Yaşlıya sunulan ve/veya yaşlının gereksinim duyduğu hizmetler, yaşlının günlük aktivitelerinde kendi kendine yetebilmesi ve fonksiyonlarında maksimum bağımsızlık düzeyine ulaşabilmesi yaşam kalitesini belirler…”

Fotoğrafa baktığım zaman huzur ve neşe dolu iki yaşlı insan görüyorum. Yaşama sarılmak, hayatın her anında verimli ve üretken olmak bu iki insanın temel felsefesi. İnsan bedeninin yaşlanması kaçınılmaz, önemli olan ruhun genç kalmasıdır. Bunun için de hayata bakış açısı büyük önem kazanıyor.

Tüm dünyada her yıl 18–24 Mart tarihleri arası “ Dünya Yaşlılar Haftası” olarak kutlanmaktadır. Tüm yaşlılara sağlık ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.

En Son Yazılar: