kuş tutuyorsun,
deniz kenarına gidip
fena çocuklarla konuşuyorsun,
duvarlara fena resimler yapıyorsun
bir şey değil,
beni de baştan çıkaracaksın,
sen ne fena çocuksun. [/su_column] [/su_row]
Orhan Veli Kanık’ın ‘’Fena Çocuk’’ isimli şiirinde belirttiği gibi yaramazlık yapan çocuklar okuldan kaçıp yapmaması gerekenleri yaparak anne ve babalarını sinirlendirebiliyorlar. Çocuklarının bu tavırlarına sinirlenen anne ve babalar torunları aynı yaramazlığı yaptığı zaman baştan çıkarak, aynı oyunları oynayarak çocuklaşıyorlar. Neden kendi çocukları ile torununa ayrı davranış örnekleri sergiliyorlar?
Hiç istemesek de yaşlanmaktan kaçınmamız maalesef mümkün değil. Bu gerçeğin yanı sıra yaşlılık döneminin gerçekleri; azalmış takvim yaprakları, güç kaybı, üretim hayatının dışına çıkmak.
Yaşlılığı durdurmak mümkün olmamakla birlikte yavaşlatmak insanların elinde. Sadece yavaşlatmak tek başına anlam ifade etmeyeceği için bu dönemi renkli ve neşeli kılmak da önemli…
Bu dönemin en önemli neşe ve renk kaynağı torun sevgisi olabilir. Sevim Şentürk, “torun sevgisi, apayrıdır büyükanne ve büyükbabalar için. Harcamaya imtina ettikleri emekli maaşını torunları için çarçur etmekten kaçınmaz; anne babalık dönemlerinde çocuklarının evde ses yapmasına izin vermezken, torunlarıyla çocuk olurlar. Onlarla yaşını başını almış birine yakıştırılamayacak her oyunu oynarlar. Bu süreçte; ne torunu sırtına bindirip gezdirmekten geri kalırlar, ne de plastik fincanlarda sunulan sahte kahveyi içmekten… Kısacası, torun söz konusu oldu mu, dünya durur…” diyor.
Bu sadece büyükanne ve büyükbabalar için renkli ve neşeli bir dönem değil aynı zamanda torunlar için de renkli ve neşeli bir dönemdir.
Tekrar yaşlılar açısından duruma baktığımızda torun sevgisinin yaşlılar açısından önemli nedenleri var…
Ali Çankırılı’ya göre, toruna bağlılığın iki nedeni var: Birincisi bu sevgiyle büyükler hayata tutunuyor. İkincisi ise anne-baba iken gerek toyluktan, gerekse geleneksel tutumlardan dolayı kendi çocuklarını sevemeyenler çocuk sevme hasretini torunlarında gideriyor.
Fotoğraftaki büyükannenin sağında ve solunda sıralanmış torunlar görüntüsünü çok anlamlı buluyorum. Büyükannenin yaşlılık döneminde hayata tutunmasının en önemli kaynaklarından birisini ortaya koyuyor bu fotoğraf. Torunlar ise sınırsız bir sevginin ve güven kaynağının yanında oturuyor olmanın mutluğuna sahip…
Ne mutlu torunlarıyla çocuk olanlara… Ne mutlu büyükanne ve büyükbabalarıyla çocukluğun tadını yaşayanlara…